Modélisation spatialement explicite des régulations naturelles du puceron vert (...)
L’interdiction de l’usage des néonicotinoïdes impose de repenser la prophylaxie des cultures de betterave. Un levier mobilisable consiste à augmenter le contrôle naturel des pucerons verts qui sont les vecteurs de la jaunisse, grâce à une gestion adaptée du paysage. Nous avons développé un modèle spatialement explicite permettant d'explorer les effets potentiels du déploiement d'infrastructures agroécologiques, de la diversification des assolements ou de la réduction de la taille des parcelles sur la distribution des pucerons verts et l’incidence de la jaunisse dans les cultures de betterave à l’échelle de paysages.
Abstract: Spatially-explicit modelling of green peach aphid control at the landscape level
The ban on the use of neonicotinoids makes it necessary to rethink the prophylaxis of beet crops.
Appropriate landscape management can promote the biological control of green peach aphid vectors of
yellows virus. We are developing a spatially explicit model to explore the potential effects of deploying
agroecological infrastructures, diversifying crop rotation or reducing field size in reducing green peach
aphids population and the incidence of beet disease at the landscape level. The model integrates climatic
conditions and pesticide treatments, and preliminary outputs are consistent with available expert
knowledge. We expect that the model will be used to explore the levels of control of aphids by crop
diversity and their natural enemies at different scales (field, farm, territory). The outputs of simulations will
be used to discuss with stakeholders the conditions for the deployment of new management methods at
the landscape scale.
Keywords: Landscape diversification, Territorial management, Biological regulations, Modelling,
Myzus persicae, Natural enemies, Beet yellows disease
Van Frank G, Therond O, & Vialatte A. 2023. Modélisation spatialement explicite des régulations naturelles du puceron vert à l'échelle du paysage. Innovations Agronomiques, 89:67-76, DOI 10.17180/ciag-2023-vol89-art06
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